Yhä useammat brittiläiset kaksoiskansalaiset kertovat olevansa raivoissaan Yhdistyneen kuningaskunnan sähköisen matkustuslupajärjestelmän (ETA) vuoksi. Monet väittävät, että uusi järjestelmä on antanut epämääräisiä, epäjohdonmukaisia ja erittäin turhauttavia ohjeita.
Mikä on ETA?
ETA on uusi digitaalinen maahantulovaatimus, jota sovelletaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan saapuviin kansalaisiin, joilla ei ole viisumia, ja jonka tarkoituksena on tehostaa rajavalvontaa. Se muistuttaa EU:n tulevaa ETIAS-järjestelmää.
Aluksi ETA koski Qatarin ja muiden Persianlahden valtioiden kansalaisia. Myöhemmin se kattoi myös Euroopan ja tiettyjen Euroopan ulkopuolisten maiden kansalaiset.
Kaksoiskansalaisia koskeva sekaannus
Britannian kaksoiskansalaiset kohtaavat nyt odottamattomia komplikaatioita. Monet heistä asuvat ulkomailla ja matkustavat muilla kuin Yhdistyneen kuningaskunnan passeilla. ETA-säännöt aiheuttavat heille kuitenkin hämmennystä.
Jotkut väittävät esimerkiksi, että Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriö totesi, että he tarvitsivat ETA-asiakirjan, vaikka heillä olisi voimassa oleva Britannian passi. Toiset taas saivat virheellisesti tietää, että heillä ei ollut.
The Local -lehden mukaan Britannian sisäministeriön mukaan Britannian kaksoiskansalaiset voivat matkustaa ilman todisteita Britannian kansalaisuudesta.
”Ymmärrämme, että ETA-järjestelmän käyttöönotto on merkittävä muutos ETA-järjestelmään oikeutetuille Ison-Britannian kaksoiskansalaisille, ja tällä hetkellä he voivat matkustaa muulla kuin Ison-Britannian passilla ilman ETA-järjestelmää tai todistusta Ison-Britannian kansalaisuudesta järjestelmän täytäntöönpanon ajan”, Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriö totesi.
Kaksoiskansalaiset Limbossa
Myöhemmin, 7. huhtikuuta, virasto totesi, että se odottaa lentoyhtiöiltä, etteivät ne epää lennolle pääsyä tällaisilta Ison-Britannian kaksoiskansalaisilta. Erityisesti he voivat lentää ilman Yhdistyneen kuningaskunnan passia tai todistusta Britannian kansalaisuudesta.
”Myönnämme, että ETA:n käyttöönotto on merkittävä muutos ETA:n piiriin kuuluville Yhdistyneen kuningaskunnan kaksoiskansalaisille. Nykyisen siirtymäkauden aikana emme odota, että lentoliikenteen harjoittajat epäävät lennolle pääsyn matkustajilta, jotka eivät voi esittää voimassa olevaa Yhdistyneen kuningaskunnan passia tai todistusta ETA-oikeudesta.”
Yhdistyneen kuningaskunnan sisäministeriö kehotti kuitenkin myös Ison-Britannian kaksoiskansalaisia ”tekemään tarvittavat järjestelyt” ”komplikaatioiden välttämiseksi”.
Tämä epävarmuus on jättänyt monet vaikeaan asemaan. Jotkut eivät ehkä hanki Yhdistyneen kuningaskunnan passia tai todistusta siitä, että ne ovat tarpeettomia, koska ne on alun perin katsottu tarpeettomiksi. Toisaalta toiset taas joutuvat hankkimaan tällaisia asiakirjoja, jotta vältyttäisiin hankaluuksilta.
Kaiken kaikkiaan matkustajat ja maahanmuuttoasiantuntijat ovat kutsuneet virallisia ohjeita ”epämääräisiksi” ja ”harhaanjohtaviksi”. Lisäksi säännöt näyttävät muuttuvan ilman asianmukaista ilmoitusta.
Selkeän viestinnän puute
Kriitikkojen mukaan Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus ei ole onnistunut tiedottamaan muutoksista selkeästi. Tämän vuoksi matkustajat eivät tiedä, mitä odottaa.
Tämä epäjohdonmukaisuus on myös aiheuttanut sekaannusta matkan jokaisessa vaiheessa. Lisäksi se on heikentänyt luottamusta järjestelmään.
Britannian kaksoiskansalaiset ovat myös raportoineet ”häiriöstä” Yhdistyneen kuningaskunnan ETA-hakemuslomakkeessa. Lomake estää erityisesti Ison-Britannian kaksoiskansalaisia, joilla ei ole Yhdistyneen kuningaskunnan passia, ilmoittamasta olevansa Britannian kansalaisia.
Matkailuasiantuntijat ja ulkosuomalaisjärjestöt ovat kehottaneet hallitusta julkaisemaan yksityiskohtaiset ohjeet. Siihen asti epävarmuus kasvaa edelleen.
Mitä seuraavaksi?
ETA laajenee edelleen vuonna 2025. Ilman selkeämpiä sääntöjä monet pelkäävät kuitenkin kaaoksen lisääntyvän.
Britannian kaksoiskansalaiset pyytävät vain selkeyttä. Heidän mukaansa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan matkustaminen on siihen asti stressaavaa ja arvaamatonta.
Kuva: Ethan Wilkinson on Unsplash