Kolmannen kiitoradan rakentaminen Heathrow’n lentoasemalle on jälleen esillä. Kannattajat väittävät sen vauhdittavan taloutta, kun taas vastustajat pelkäävät ympäristöhaittoja. Keskustelu jatkuu, kun poliittiset johtajat ja alan asiantuntijat ottavat kantaa.
Heathrow-hankkeen tukeminen
Kansleri Rachel Reeves on antanut tukensa laajennukselle. Hän uskoo, että kolmas kiitotie lisää investointeja, vientiä ja maailmanlaajuisia yhteyksiä. Reeves vaatii, että Heathrow’n laajentaminen on välttämätöntä pitkän aikavälin kasvun kannalta.
Lisäksi tällainen infrastruktuurihanke antaisi hallitukselle mahdollisuuden vahvistaa Yhdistyneen kuningaskunnan taloutta. Lisäksi hän korostaa, että lentoaseman laajentaminen on välttämätöntä pitkän aikavälin kasvun kannalta.
Myös konservatiivipuolueen johtaja Kemi Badenoch tukee Heathrow’n lentokenttää koskevaa suunnitelmaa. Hän äänesti aiemmin laajennuksen puolesta ja on edelleen sitoutunut hankkeeseen.
Sky Newsin Sunday Morning -ohjelman Trevor Phillipsin haastattelussa poliitikko kertoi kannastaan.
”Tiedän, että monille ihmisille on hyvin vaikeaa, kun omalla alueella on lentokenttä, Badenoch huomautti. ”Tiedän sen, koska minäkin olen lentokentän kansanedustaja. En ole koskaan vastustanut kasvua tai kehitystä. Haluan vain varmistaa, että se tehdään oikealla tavalla.”
Ympäristö- ja oikeudelliset haasteet
Opposition äänet ovat kuitenkin edelleen voimakkaita. Lontoon pormestari Sadiq Khan vastustaa kolmatta Heathrow’n kiitorataa ympäristö- ja terveysongelmiin vedoten. Hän varoittaa ilmansaasteiden, melun ja ilmastovaikutusten lisääntymisestä.
Kriitikot väittävät myös, että laajennus rikkoo Yhdistyneen kuningaskunnan hiilibudjettia. Ympäristöryhmien mukaan lisäpäästöt pahentavat ilmastonmuutosta. Kampanjoijat vaativat, että Heathrow’n laajentaminen on ristiriidassa Yhdistyneen kuningaskunnan nollapäästötavoitteiden kanssa.
Energiaministeri Ed Miliband on korostanut, että kaikkien ilmailuhankkeiden on pysyttävä Yhdistyneen kuningaskunnan hiilidioksidibudjetissa. Tämä on osa laajempaa tavoitetta vähentää päästöjä 100 prosenttia vuoteen 2050 mennessä vuoden 1990 tasosta.
”Uskomme, että voimme saavuttaa kasvutavoitteemme – joka on ensisijainen tavoitteemme – ja pysyä hiilidioksidibudjetissa, ja että puhtaan energian tehtävämme on ratkaisevan tärkeä ja keskeinen osa kasvutavoitteemme saavuttamista”, hän sanoi Sky Newsille. ”Ne eivät suinkaan ole ristiriidassa keskenään, vaan täydentävät toisiaan.”
Heathrow’n kiitotien vaikutukset
Ympäristöongelmista huolimatta talouskeskustelu on edelleen kiivasta. Kannattajat ovat korostaneet työpaikkojen luomista ja lisääntyneitä maailmanlaajuisia kauppamahdollisuuksia.
Lisäksi Heathrow’n laajentaminen vahvistaisi Yhdistyneen kuningaskunnan asemaa kansainvälisenä ilmailun keskuksena. Hankkeeseen liittyy kuitenkin taloudellisia haasteita. Arvioidut 40 miljardin punnan kustannukset herättävät kysymyksiä rahoituksesta ja mahdollisista matkustajamaksujen korotuksista.
Lisäksi kannattajat väittävät, että teknologia voi vähentää ympäristövahinkoja. Erityisesti kestävän ilmailupolttoaineen (SAF) kehittyminen voisi korvata joitakin päästöjä.
Tämän mukaisesti Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus on määrännyt, että 10 prosenttia lentopolttoaineesta on oltava kestävää vuoteen 2030 mennessä. Vuoteen 2040 mennessä tämä vaatimus nousee 22 prosenttiin. Lentoyhtiöt ovatkin investoineet puhtaampiin lentokoneisiin ja toiminnan tehostamiseen päästöjen vähentämiseksi.
Yhteisön toiminnan keskeytyminen
Paikallisyhteisöt pelkäävät myös, että Heathrow’n lentoaseman laajentaminen häiritsee heidän elämäänsä. Rakentaminen voi johtaa kotien purkamiseen ja melusaasteet voivat lisääntyä. Lisäksi jotkut asukkaat ovat huolissaan kiinteistöjen arvon laskusta, kun taas toiset ovat huolissaan ilmanlaadusta.
Heathrow’n virkamiehet lupaavat lieventämistoimia, mutta ihmiset suhtautuvat niihin epäilevästi. Tämän seurauksena paikallisneuvostot ja aktivistit jatkavat hankkeen vastustamista.
Kuva: Jordy Muñoz on Unsplash