Lontoo saattaa pian seurata muita eurooppalaisia kaupunkeja ja harkita turistiveron käyttöönottoa. Kaupungin pormestari Sadiq Khan on ilmaissut vahvan tukensa ajatukselle, jonka hän uskoo muuttavan vierailijoiden kokemuksia.
Khan tukee Lontoon ”turistiveroa
Pormestari Khan uskoo, että matkailijamaksu voisi tuottaa kaupungille kipeästi kaivattuja varoja. Hän viittasi esimerkiksi Pariisin ja Berliinin kaltaisiin kaupunkeihin, joissa vastaavia matkailijaveroja on jo käytössä. Näissä kaupungeissa peritään pieniä maksuja hotelliyöpymisistä paikallisen infrastruktuurin tukemiseksi. Khanin mukaan Lontoon pitäisi näin ollen toteuttaa sama toimenpide.
Khan korosti, että matkailijat yleensä hyväksyvät nämä maksut ulkomailla matkustaessaan. Siksi hän uskoo, että Lontoo pysyisi kilpailukykyisenä lisäkustannuksista huolimatta. Lisäksi hän totesi, että varoilla tuettaisiin suoraan julkisia palveluja ja kulttuurihankkeita.
Mitä se voi tarkoittaa
Ehdotettu viiden prosentin turistivero hotelli- ja Airbnb-yöpymisistä voisi tuoda noin 285 miljoonaa euroa vuodessa. Viranomaiset perustivat tämän luvun nykyisiin kävijämääriin ja keskimääräisiin yöpymismaksuihin. Näillä tuloilla voitaisiin tukea kaikkea liikenteen parantamisesta katujen puhdistamiseen.
Lisäksi se voisi auttaa edistämään vähemmän tunnettuja nähtävyyksiä ja lievittää paineita ruuhkautuneisiin hotspotteihin. Näin se voisi parantaa yleistä vierailukokemusta ja auttaa samalla myös lontoolaisia.
Matkailijoiden verotus kaikkialla Euroopassa
Monet Euroopan kaupungit perivät jo nyt turisteilta lisämaksuja. Esimerkiksi Pariisissa peritään hotellien tähtiluokitukseen perustuva yöpymismaksu. Berliini puolestaan käyttää turistiverotulojaan kulttuuritapahtumien ja kulttuuriperintökohteiden tukemiseen. Samoin Barcelona käyttää varoja matkailun hallinnointiin ja kestävään kehitykseen.
Näin ollen Lontoon siirto ei olisi tavallisuudesta poikkeava. Sen sijaan se yhdenmukaistaisi pääkaupungin kansainvälisten normien kanssa. Hallituksen on kuitenkin vielä päätettävä sen täytäntöönpanon yksityiskohdista.
Teollisuuden vastareaktiot ja huolenaiheet
Kaikki eivät kannata ajatusta. Esimerkiksi hotellinomistajat ja matkailualan johtajat pelkäävät, että se voisi vahingoittaa Lontoon maailmanlaajuista vetovoimaa. Lisäksi he väittävät, että kävijät joutuvat jo nyt maksamaan suuria kustannuksia kaupungissa. Uusi turistivero saattaisi siis vähentää lyhytaikaista oleskelua tai budjettimatkailijoita.
Toiset kuitenkin väittävät, että useimmat matkailijat maksavat valittamatta. Loppujen lopuksi muutama ylimääräinen punta per yö ei riko useimpien matkabudjettia. Tästä huolimatta alan toimijat toivovat lisää kuulemista ennen politiikan muuttamista.
Oikeudelliset esteet edessä
Tällä hetkellä Lontoossa ei ole valtuuksia määrätä itsenäisesti turistiveroa. Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen on erityisesti annettava lupa ennen uuden maksun käyttöönottoa. Tästä huolimatta vastaavia toimia on jo käynnissä muualla. Esimerkiksi Wales ja Skotlanti kehittävät omia versioita verosta.
Tämän vuoksi kannattajat uskovat, että on vain ajan kysymys, milloin Lontoo ottaa käyttöön turistiveron. Jos muut Yhdistyneen kuningaskunnan alueet onnistuvat siinä, Lontoo voi todennäköisesti seurata perässä nopeasti.
Matkailun ja paikallisten tarpeiden tasapainottaminen
Keskustelussa korostuu laajempi kysymys: miten hallita matkailun kasvua rasittamatta kaupungin resursseja. Vastaavasti matkailijavero voisi tarjota oikeudenmukaisen ratkaisun. Loppujen lopuksi matkailijat hyötyvät kaupungin palveluista, mutta eivät osallistu niiden rahoittamiseen.
Yhteenvetona voidaan todeta, että ehdotetulla verolla pyritään luomaan kestävämpi matkailumalli. Jos se hyväksytään, se voisi auttaa Lontoota kasvamaan menettämättä sen viehätystä.